Pyskowickie Wieże 2021

Decyzją komisji przyznającej wyróżnienie "Pyskowickie Wieże” z dnia 11 marca 2021 r., w kategorii podmiotów gospodarczych uhonorowana została

  • restauracja „UMAMI – Piąty Smak” - na wniosek grupy mieszkańców za najlepiej zagospodarowaną przestrzeń oraz działania w sferze społecznej.

Pyskowickie Wieże dla restauracji „Umami”

W 2011r. w Pyskowicach przy ul. Sikorskiego 46 została otwarta restauracja „Umami - Piąty Smak”. Od samego początku lokal postawił na różnorodność, łącząc ze sobą smaki potraw z całego świata. Nawet tradycyjną polską kuchnię odsłaniał od nieznanej strony i z miejsca podbił serca klientów.

Goście zawsze są witani z otwartymi ramionami, a w restauracji czeka ciekawa atmosfera, przyjazny klimat oraz miła i profesjonalna obsługa. Zewnętrzna część to ogród z patio, tworzący minimalistyczną koncepcję urządzoną w stylu loftowym. Nastrojowy klimat w znacznym stopniu został wzbogacony dużą dawką zieleni oraz urokliwym oświetleniem. Niebanalny trend zachowany w ogrodzie, dbałość o nienaganny wystrój nadaje niepowtarzalny charakter sprzyjający organizowaniu przyjęć, uroczystości czy koncertów, w tym również charytatywnych.

Restauracja „Umami” często wspierała inicjatywy społeczne dla osób potrzebujących oraz akcje ukierunkowane na profilaktykę bezpieczeństwa najmłodszych, w tym:

  • 2017r. - wsparcie akcji charytatywnej Team go to help dla Mirka w walce z chorobą nowotworową,
  • 2018r. - wsparcie akcji charytatywnej Team go to help dla śp. Pani Małgosi w walce z chorobą nowotworową,
  • 2019r. - zorganizowano kolację „Razem dla Kasi”, z której dochód przeznaczona na wsparcie dla Kasi w walce z chorobą nowotworową,
  • 2020r. - wsparcie programu „Bezpieczny Przedszkolak” oraz „Bezpieczny Skatepark” dla najmłodszych ukierunkowanych na profilaktykę związaną z bezpieczeństwem,
  • 2014r., 2015r., 2016r., 2017r., 2018r., 2019r. - liczne wspieranie inicjatyw społecznych, konkursów oraz pikników dla najmłodszych związanych z profilaktyką bezpieczeństwa.

Restauracja jest laureatem licznych nagród, m.in.:

  • 2016r., 2017r., 2018r., 2019r. - laureat projektu Gault&Millau Polska - prestiżowy żółty przewodnik po restauracjach w całej Polsce,
  • 2014r., 2015r., 2016r., 2017r., 2018r. 2019r. – laureat projektu „Gęsina na św. Marcina,
  • 2019r. - zwycięzca najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w Polsce Wine&Food Noble Night.