W konkursie na najlepszego cukiernika udział wzięło 15 uczniów z 11 szkół z Tych, Lublińca, Częstochowy, Gliwic, Sosnowca, Katowic, Jastrzębia Zdroju, Pszczyny i Żor. Uczniowie zostali wyłonieni w przeprowadzonych w listopadzie zawodach szkolnych.
Turniej składa się z dwóch części: praktycznej, podczas której oceniane zostają ciasteczka bankietowe, figurki marcepanowe, tort okolicznościowy, ekspozycja wyrobów i organizacja pracy oraz części teoretycznej, która odbędzie się w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu w dniu 16 stycznia. Po zebraniu łącznej punktacji zostanie wyłoniony zwycięzca.
Tematem tegorocznego konkursu są "Dyscypliny sportowe".
Słodkie "arcydzieła" ocenia komisja pod przewodnictwem pani Anny Stelmach. Najlepsi uczniowie zmierzą się w finale ogólnopolskim, który odbędzie się w kwietniu we Wrocławiu. Oprócz nagród rzeczowych będą zwolnieni z egzaminów.
Organizatorami konkursu są: Kuratorium Oświaty, Izba Rzemieślnicza, Mała i Średnia Przedsiębiorczość w Katowicach i Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu.
Jak podkreśla pani Lucyna Kubicka, wiceprzewodnicząca komisji, organizacja zawodów nie byłaby możliwa bez pomocy sponsorów. Dzięki firmie POLMARUS z Pyskowic tegoroczny turniej stał się wielkim wydarzeniem. Zarówno jury, zawodnicy, jak i zaproszni gości podkreślali wzorową organizację, świetną obsługę i zaplecze techniczne oraz doskonałe przyjęcie.